Välj en sida

Köp ditt favoritmotiv

Domkyrkan – Robin Holmkvist

Domkyrkan som idag står mellan kyrkogatan och kungsgatan är inte den ursprungliga Domkyrkan som man lätt kan tro. Redan 1633 uppfördes den första kyrkan, den brann dock ner 1721. Redan drygt ett år senare kunde den andra kyrkan stå redo för invigning då den första kyrkans grundmur klarade sig så bra i branden att det fanns en stomme att bygga vidare på. 118 år senare gick dock även denna kyrka samma öde till mötes. Den kyrka vi ser idag är uppförd 1815 i klassicistiska stil av arkitekt Carl Wilhelm Carlberg och är i stort sett oförändrad. De här fotot är taget en sen novemberkväll förra året i samband med att kungsgatan prytts i sin fina julbelysning. Det stämningsfulla ljuset tycker jag fångar denna anrika kyrka från sin bästa sida.

Konserthuset – Fredrik Stjernfelt

Hade Göteborgs musikälskande borgerskap – köpmän, fabrikörer och redare – fått som de velat 1901 hade Göteborgs Konserthus blivit en traditionell skokartong som Musikverein i Wien, placerad där Vasakyrkan står idag. I stället blev en storstilad donation på svindlande 700 000 kronor från Caroline Wijk grundplåten till ett nytt konserthus placerat på Götaplatsen, då den gamla byggnaden på Heden brunnit ned till grunden 1928. Bilden togs av en slump, syftet var att fotografera Avenyn denna vinterkväll men när jag vred om drönaren fångades jag av att det var folk inne i Konserthuset och jag valde att ta en bild. Jag gillar själv denna bild lite extra eftersom det var en slump att jag skulle upptäcka pianisten och dennes publik denna kväll.

Skansen Kronan – Sebastian Anderberg

Fångat en tidig morgon långt innan staden vaknat till liv lyckades jag själv kliva upp och fånga Skansen Kronan från ett perspektiv och färger jag och säkerligen flera aldrig skådat tidigare. I bakgrunden kan den ännu tunga dimman observeras som fortfarande letar sig fram mellan gator och de högre byggnaderna.

Hade det inte varit för att en av familjens katter vält ner en kruka runt gryningen så hade aldrig detta ögonblick fångats. Jag såg dimman ligga tätt utanför mitt fönster och tog chansen att bege mig ut, vilket jag inte ångrar idag.

Eriksberg – Tobias Gustavsson

Eriksberg har genom historien varit ett industri- och varvsområde vilket Eriksbergs bockkran fortfarande påminner oss om. Innan det började byggas bostäder användes Eriksbergsområdet och Eriksbergs varv även till konserter med världsartister som Madonna, Michael Jackson, David Bowie, U2 och Roling Stones.

Bilden är tagen en tidig och alldeles lugn februari morgon när det enda som hördes var biltrafik över Älvsborgsbron. Det var så gott som ingen annan människa ute vid den här tiden. Jag kunde stå och njuta av att se hur dimman sakta travade framåt längs med Eriksberg.

Tyska Kyrkan – Markus Esselmark

Tyska kyrkan, även Christinæ kyrka, är en kyrkobyggnad som tillhör den icke-territoriella Tyska Christinae församling i Göteborgs stift. Belägen nära Brunnsparken intill rådhuset ligger denna kyrkan från 1600-talet. Kyrkan fick sitt namn efter Gustav II Adolfs dotter, drottning Kristina. Kyrkan uppfördes i samband med att staden Göteborg bildades.
Kyrkan ligger så fint till i det gamla kvarteret så en bild uppifrån på detta var given som den Göteborgaren man är. En go sommardag lagom till solnedgången tajmade jag in allt och fick denna bild som resultat.

Sjömanshustrun – Sebastian Anderberg

Beläget längs med E45:an eller Oscarsledens kant gör nog att de flesta sett denna magnifika staty från bilen eller på längre håll och aldrig lyckats komma henne riktigt nära. Gjuten och förevigad i en ständig längtan och saknad står hon och väntar på att sin make ska återvända hem från havet.

Denna bild fångades under mycket vacker solnedgång där molnen i bakgrunden nästan ser ditmålade ut. Taget med drönarens zoomobektiv i jämnhöjd med tornet för att fånga ett perspektiv som är nästintill omöjligt fånga från marknivå.

Göteborgs konstmuseum – Fredrik Stjernfelt

Konstmuseets byggnad, ritad av Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson, uppfördes till Jubileumsutställningen 1923. Två år senare invigdes museet efter att interiörerna färdigställts och samlingen hängts på plats. Den högt placerade byggnaden har en monumental framtoning men är påfallande grund. Arkitekturen är influerad av den romerska antiken men knyter också an till svensk klassicism från 1920-talet. Bilden är tagen en tidig sommarmorgon och inför fotograferingen fick jag flytta ett 20-tal el-sparkcyklar som låg slängda över Götaplatsen. Bilden är en av mina första bilder i stan med en drönare och är sammansatt av 9 bilder till en panoramabild.

Älvsborgsbron – Tobias Gustavsson

En kväll i mars sittandes i bilen på väg hem från jobbet såg jag hur dimman låg tät ner mot Klippan och Älvsborgsbron. Det var knappt att bron gick att se från marknivå. Drönaren åkte upp och från luften var vyn en helt annan. Vyn som jag nu såg var något jag bara kunde drömma om. Dimman låg tät över Göta Älv som ett täcke med solen ovanför. När solen passerade genom en av bropelarna var det bara att ta fotot och ta in vad jag precis fått uppleva. En helt fantastiskt kväll där jag efteråt bara stod kvar och njöt av stunden.

Bron är belägen vid Göteborgs hamninlopp mellan Röda Sten och Färjenäs. Den öppnade för trafik den 8 november 1966 då bron invigdes av blivande statsminister Olof Palme.

Oskar Fredriks kyrka – Markus Esselmark

Denna fantastiskt ståtliga kyrka som är Göteborgs högsta kyrkobyggnad med sina 70 meter. Kyrkan invigdes 1893 och är ett praktexempel på nordeuropeisk tegelgotik, byggd i rött förbländertegel. Enligt mig är kyrkan Göteborgs klart vackraste kyrka. Blivit inspirerad av många andra fotografer som fångat denna vackra kyrka på olika sätt så detta är min tolkning av den som jag personligen tycker mycket om. Man ser dess storhet och fångad i ett härligt ljus.

Mölndals Kvarnby – Robin Holmkvist

Det sägs att denna fors användes redan på medeltiden för att driva kvarnar. Under 1800-talet växte dagens kvarnby fram. Ett viktigt nav i dåtidens industri sverige och idag ett vackert arv. Det här fotot är taget en septemberdag 2019. Ja tycker det är en fin ögonblicksbild som fångar forsens kraft och samtidigt ett foto som får en att känna historiens vingslag med de gamla byggnaderna som ramar in fint.

Palmhuset – Sebastian Anderberg

Uppförd 1878 är Palmhuset en av de äldre byggnaderna som finns runt om i centrala Göteborg där det än idag står välbevarat och omringat av doftande nyklippt gräs. Själv har jag alltid tyckt att tiden runt Palmhuset och Trädgårdsföreningen i princip stått stilla medans allt utanför ständigt växer och förändras. Det var just detta jag ville fånga i denna bild.

Med Palmhuset i förgrunden symboliserar detta det förflutna medans centrala Göteborg i bakgrunden symboliserar nuet och framtiden. Detta med den glödande, nästan neonaktiga belysningen tillsammans med byggkranarna som sticker upp lite här och var tyder det på att staden växer och förändras i en takt vi sällan skådat.

Slottskogsvallen – Tobias Gustavsson

I stadsdelen Slottskogen i sydvästra Göteborg är idrottsanläggningen Slottskogsvallen belägen. Den stod klar till Jubileumsutställningen år 1923 i samband med Göteborgs 300-årsjubileum och invigdes av kronprinsen Gustaf Adolf. Varje år passerar tusentals människor mållinjen i samband med världens största halvmaraton Göteborgsvarvet. På arenan har publiken även fått se ett världsrekord slås då Gunder Hägg den 1 juli 1942 satte nytt världsrekord på en engelsk mil. 

Bilden är fångad kvällstid när arenan ekat tom och strålkastarna lyser upp löparbanorna som jag själv sprungit otaliga gånger på. Genom åren har jag genomfört ett stort antal träningspass och tävlingar under min friidrottskarriär, så Slottskogsvallen ligger därför mig varmt om hjärtat.

Liseberg – Sebastian Anderberg

Liseberg är inte Nordens största nöje utan anledning. Det är enligt mig en av, om inte det vackraste nöjesfältet i Norden. Med Liseberget som en central punkt har parken med tiden klätts på ett smakfullt sätt med välplanerade och skräddarsydda attraktioner som lockar miljontals besökare från hela landet och inte minst entusiaster världen över.

Utöver häftiga åkupplevelser och sevärdheter skiftar säsongerna även på Liseberg från Vår, Sommar, Höst och Vinter. Varje tema genomförs med fullt krut och omsorg där jag inte kan säga mer än ”Hatten av” för det arbete som ligger bakom detta för att föreviga de många besökarnas dag. Detta är något jag ville fånga och lyfta i detta foto hur fantastiskt Liseberg är för alla åldrar, taget under Halloween-säsongen.

Eriksberskranen – Fredrik Stjernfelt

Eriksbergs bockkran är ett byggnadsminne i Göteborg. Den färdigställdes 1969 som del av Eriksbergs varv. Kranen är byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen sedan den 25 juni 2012. Bilden är tagen vintern 2021 och är en komposition av två bilder. Tack vare de ljusföroreningar som skapas av allt ljus i stan går det inte att se norrsken ens de få gånger man kan se norrsken så här lång söderut. Så bilden med norrsken är tagen på norr över och sammanfogad med bilden på kranen. Dock var det norrsken under samma period som kunde skådas.

Hisingsbron – Tobias Gustavsson

Göta Älvbron som funnits sedan 1939 var i mycket dåligt skick och behövde därför ersättas. Den nya bron vid namnet Hisingsbron började byggas 2017 och byggdes parallellt  med Göta Älvbron. För att bestämma designen av den nya bron anordnade Trafikverket en tävling som arkitektfirman DISSING+WEITLING vann genom sitt bidrag Arpeggio. Fyra år senare kunde den nya bron öppnas och blev slutligen invigd av kung Carl XVI Gustav. 

 Jag har följt så väl rivningen av Göta Älvbron som bygget av nya Hisingsbron. Därför hade jag länge önskan att äntligen få fånga den färdiga bron på bild. När bron var klar upptäckte jag hur fint bron lystes upp vid mörkrets inbrott. Därför blev jag också nyfiken på att se hur det såg ut från ovan. Jag fick då se hur fina kontrasterna blev mellan det becksvarta vattnet och brons belysning. Eftersom området däromkring fortfarande bebyggs är det också en plats som jag ofta återkommer till.

Ullevi – Robin Holmkvist

En allmän arkitekttävling 1954 resulterade i att arkitektkontoret Jaenecke & Samuelson fick det prestigefyllda uppdraget att rita Nya Ullevi. 1958 stod denna arena färdig i tid till Världsmästerskapet i fotboll samma år. Det här fotot är fångat under finalen av Håkan Hellströms andra konsert sommaren 2022. Batteriet i drönaren var på väg att ta slut. Jag stod och väntade på det förannonserade fyrverkeriet, skulle jag hinna innan jag behövde landa? Jag hann och vilket fyrverkeri det blev! Det var värt nervositeten alla dagar! 

Sävelången – Robin Holmkvist

Sävelången är en sjö strax utanför Göteborg som hänger samman med Säveån. I sjön fanns förr ångbåtstrafik som trafikerades av ångbåten S/S Sävelången. Här är ett foto som jag tog en vacker höstdag en bit in på hösten när färgerna var som starkast vilket gav en riktigt härlig kontrast mot sjön.

Nya Älvsborgs fästning – Fredrik Stjernfelt

Nya Älvsborgs fästning eller bara Älvsborg är en fästning på Kyrkogårdsholmen i Älvsborgsfjorden (tidigare Wike fjord) i Göta älvs mynning, vid inloppet till Göteborgs hamn. Fästningen började byggas 1653 för att försvara staden mot den danska flottan, som på samma plats byggt en fästning redan 1644. Den har varit belägrad, men aldrig intagen av fientliga styrkor. Bilden togs under sommaren 2022 och det annalkande ovädret ger bilden en viss dramatik.

Pedagogen – Markus Esselmark

Pedagogen är ett byggnadskomplex, som inrymmer en stor del av utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs Universitet. Belägen mitt i centrala Göteborg. Var ute och körde med drönaren en sommardag och fick se Pedagogen uppifrån och tyckte formen på byggnaden var riktigt fräck med det fina taket så jag passade på att fånga byggnaden i en bra vinkel och samtidigt få med andra delar av staden och passade på när ljuset var bra för att lyfta bilden mer. Ljus är ju så otroligt viktigt vid fotografering och kan verkligen höja en bild om det är det rätta.

Plaskdammen – Markus Esselmark

Plaskdammen eller Plaskis som många säger är ett riktigt trevligt inslag i Majorna. Egentligen heter den Älvsborgsdammen och byggdes 1930-1933. Välbesökt ställe under somrarna som passar perfekt för barn att plaska och svalka sig i bland annat med sitt djup på 20-45cm. Dammen sluttar lite därav varierat djup. Hade på min lista att fånga plaskis uppifrån med vy ner för Älvsborgsgatan och att en spårvagn skulle vara med i motivet för att få det fulländat och en härlig sommardag slog allting in och jag fick min bild.

Köp ditt motiv direkt av fotografen

Fredrik Stjernfelt

www.stjernfeltphoto.se

Markus Esselmark

www.photosbymackan.se

Robin Holmkvist

www.dronarfoton.se

Sebastian Anderberg

sebandermedia.se

Tobias Gustavsson

tgustavsson.com

Let’s make something amazing together

9 + 6 =